TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı TipiYaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.
Chia tohumu, son dönemin sağlıklı yaşam trendleri arasında yer alıyor. Güney Amerika kökenli bu süper besin, uzun süre tokluk hissi sağlıyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Aynı zamanda magnezyum depolarına faydalarıyla dikkat çekiyor. İşte chia tohumu hakkında bilmeniz gereken her şey.
28 gram (yaklaşık 2 yemek kaşığı) chia tohumu, günlük magnezyum ihtiyacının yaklaşık %15’ini, kalsiyum ihtiyacının %18’ini ve lif ihtiyacının %25’ini karşılar. Ayrıca omega-3 yağ asitleri açısından balıktan bile daha zengin bir kaynak olabilir. Bu özellikleri sayesinde chia tohumu, sağlıklı beslenme düzenine kolayca entegre edildi.
Chia tohumunun en dikkat çekici özelliklerinden biri, suyla temas ettiğinde jel kıvamına gelmesidir. Tohumunun dışında kalan çözünür lifler suyu emerek hacimlerinin 10-12 katına kadar genişler. Bu jel kıvamı, chia tohumunun sindirim sisteminde yavaş yavaş hareket etmesini sağlar. Böylece kan şekeri dengelenmiş olur.
Suda bekletilen chia tohumu, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık gibi sindirim sorunları da hafifletir. Çok basit olan hazırlık yöntemi, chia tohumunun besin değerlerini sağlıklı bir şekilde kullanmanızı sağlar. Düzenli tüketildiğinde ise vücuda sayısız fayda sağlayabilir.
Magnezyum, enerji üretiminden kas ve sinir fonksiyonlarına kadar 300’den fazla biyokimyasal süreçte rol oynar. Chia tohumu, magnezyum eksikliğini doğal yoldan gideriyor. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı dirençli bir vücuda sahip olmanızı sağlıyor.
Chia tohumunun bir başka güzelliği de diyet yapan bireyler için. Tokluk hissi sağlayarak aşırı yemeyi önler ve düşük kalorili bir besin olarak diyetlere kolayca ekleniyor. Bu faydalar, chia tohumunu sabah rutininize eklemek için olumlu nedenler olarak karşımıza çıkıyor. Peki, chia tohumunu nasıl tüketmek daha doğru?
Chia tohumunu tüketmenin en kolay ve etkili yolu, suda bekletilerek içmektir. Bu yöntem, tohumların besin değerini maksimum düzeyde kullanmanızı sağlar. 1 bardak içme suyuna 1 yemek kaşığı chia tohumu eklediğinizde en az 15-20 dakika bekletmeniz gerekir. Daha yoğun bir jel kıvamı için, tohumları gece boyunca buzdolabında bekletebilirsiniz. Sabah aç karnına, karıştırarak için. Faydalarını göreceksiniz.
Haber Kaynak : MILLIYET.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
08 Mayıs 2025SPOR
08 Mayıs 2025GÜNDEM
08 Mayıs 2025SPOR
08 Mayıs 2025SPOR
08 Mayıs 2025GÜNDEM
08 Mayıs 2025GÜNDEM
08 Mayıs 2025